Kuchnia Hiszpańska

Hiszpanska szynka jamonHiszpania swego czasu kolonizowała, co przejawia się w wielu aspektach życia, między innymi w kulinariach. To jeszcze nie wszystko – również i w Hiszpanii przed wiekami znaleźli się przedstawiciele innych kultur (chodzi rzecz jasna o wpływy arabskie), co też miało znaczenie w kształtowaniu się hiszpańskich smaków. Do dziś możemy obserwować te różne wpływy w różnorodnej i bardzo bogatej kuchni iberyjskiej. Co zwrócić powinno naszą szczególną uwagę?

Jeśli chodzi o wpływy arabskie, tutaj przede wszystkim duże znaczenie mają przyprawy. Szczególnym uznaniem na terenie całego kraju cieszy się szafran, będący podstawowym składnikiem (obok ryżu) najpopularniejszej hiszpańskiej paelli. Inne egzotyczne przyprawy również traktowane są absolutnie naturalnie w tamtym kraju, jednak szafran wiedzie prym. Drugim znaczącym wpływem jest kuchnia meksykańska, która – jak wiadomo – charakteryzuje się dużą wyrazistością smaku potraw, za co odpowiedzialne są ostre przyprawy. Poza nimi jednak, używanymi ze znacznie większym umiarem na terenach Hiszpanii, warto zwrócić uwagę na lokalną odmianę tortilli. To danie zupełnie inne na obu kontynentach, jednak noszące taką samą nazwę. Inną rzeczą jest zamiłowanie do fasoli – w Hiszpanii przejawia się ono przede wszystkim w, również uznawanej za tradycyjną, potrawie nazywanej fabadą.